dissabte, d’agost 05, 2006

El berenar, un afer "oficial"...

Ahir vaig rebre aquest mail de la meva germana que viu a Badalona.


"Fes enviar aquest missatge a qui li pugui interessar, seria interessant que el publiquessis al teu blog com a comparació amb el que passa al Japó.  

A Badalona, el dia 2 d'agost de 2006 a les 18:48, dos motos matrícula CME 2550 i CME 2546 i un cotxe matrícula CME 2554 dels Mossos d'Esquadra van passar per el Carrer del Carme, en el tram que va des del carrer de Sant Pere al carrer Canonge Baranera en contra direcció, sense fer us de les llums d'avís ni de la senyal acústica.  

Aquesta és una zona de vianants restringia als vehicles al centre comercial de Badalona.
Les dues motos van passar primer i em vaig quedar molt parada quan van aturar-se d'avant del forn Bertran. Vaig  pensar que hi passava alguna cosa. Poc desprès va accedir al carrer del Carme des del carrer del Magatzem un altre cotxe també dels Mossos d'Esquadra.
Jo, en veure que s'aturaven a la cruïlla del carrer de Sant de Pere amb el carrer del Carme, els vaig avisar que anaven a passar per un carrer en contra direcció. El cotxe es va aturar (cosa que em va fer pensar que no duien cap mena de presa), tot seguit els dos agents van baixar del vehicle i, amb bastantes males maneres, malgrat que jo anava en companyia dels neus dos fill un de 5 i un altre de 2 anys, (increpant-me per saber si tenia el carnet de conduir), van recordar-me que segons el codi de circulació els cotxes de servei de seguretat poden passar per carrers en contra direcció, i que si volia els podia denunciar si em creia amb la obligació de fer-ho a la seva pàgina web.
A la pàgina del Mossos d'Esquadra no hi ha la possibilitat de denunciar aquesta infracció greu de les normes de circulació, ni de formular una queixa que els afecti a ells.  
Poc després, a les 18:53 vaig tornar al mateix carrer per anar al forn Bertran per comprar el pa, en veure que les dues motos encara hi eren, i també els cotxes, els vaig pendre el número de matrícula i vaig preguntar al forn si els havia passat alguna cosa. El dependent em va comentar que sols hi havien anat per comprar el berenar i que tot sovint ho feien.  

En arribar a casa vaig consultar el codi de circulació i em vaig sorprendre al comprovar que jo teia raó i la policia anava equivocada ja que situ textualment: 

 

"ARTICULO 67. Vehículos prioritarios.  



Tendrán prioridad de paso sobre los demás vehículos y otros usuarios de la vía los vehículos de servicios de urgencia, públicos o privados, cuando se hallen en servicio de tal carácter. Podrán circular por encima de los límites de velocidad y estarán exentos de cumplir otras normas o señales en los casos y con las condiciones que se determinan en esta Sección.  



Los conductores de los vehículos destinados a los referidos servicios harán uso ponderado de su régimen especial únicamente cuando circulen en prestación de un servicio urgente  y cuidarán de no vulnerar la prioridad de paso en las intersecciones de vías o las señales de los semáforos, sin antes adoptar extremadas precauciones, hasta cerciorarse de que no existe riesgo de atropello a peatones y de que los conductores de otros vehículos han detenido su marcha o se disponen a facilitar la suya.  



La instalación de aparatos emisores de luces y señales acústicas especiales en vehículos prioritarios requerirá autorización de la Jefatura Provincial de Tráfico correspondiente, de conformidad con lo dispuesto en las normas reguladoras de los vehículos.  



ARTICULO 68. Facultades de los conductores de los vehículos prioritarios.



Los conductores de los vehículos prioritarios deberán observar los preceptos del presente Reglamento, si bien, a condición de haberse cerciorado de que no ponen en peligro a ningún usuario de la vía, podrán dejar de cumplir bajo su exclusiva responsabilidad, las normas de los Títulos II, III y IV de este Reglamento, salvo las órdenes y señales de los agentes, que son siempre de obligado cumplimiento.  



Los conductores de dichos vehículos podrán igualmente, con carácter excepcional, cuando circulen por autopista o autovía en servicio urgente y no comprometan la seguridad de ningún usuario, dar media vuelta o marcha atrás, circular en sentido contrario al correspondiente a la calzada, siempre que lo hagan por el arcén, o penetrar en la mediana o en los pasos transversales de la misma.  



Los agentes de la Autoridad encargados de la vigilancia, regulación y control del tráfico podrán utilizar o situar sus vehículos en la parte de la vía que resulte necesario cuando presten auxilio a los usuarios de la misma o lo requieran las necesidades del servicio o de la circulación.  



Tendrán el carácter de prioritarios los vehículos de los servicios de policía, extinción de incendios, protección civil y salvamento, y de asistencia sanitaria, pública o privada,  que circulen en servicio urgente y cuyos conductores adviertan su presencia mediante la utilización simultánea de la señal luminosa, a que se refiere el artículo 173 de este Reglamento, y del aparato emisor de señales acústicas especiales, al que se refieren las normas reguladoras de los vehículos.  



Por excepción de lo dispuesto en el párrafo anterior, los conductores de los vehículos prioritarios deberán utilizar la señal luminosa aisladamente cuando la omisión de las señales acústicas especiales no entrañe peligro alguno para los demás usuarios.  


Las infracciones a las normas de este precepto tendrán la consideración de graves."

 

Entenc, doncs,  que anar a comprar el berenar o multar un vehicle mal aparcat (ja que allà a prop n'hi havia un i no havia estat denunciat) no és un servei d'urgències. Haig de suposar que la infracció comesa per les dues motos i el cotxe es podrien tipificar com a  greus.  

A part d'això no estaria malament que els agents que em van donar les explicacions sobre la prioritat de pas en les vies públiques expliquessin al meu fill de 5 anys per què van cometre una infracció.
Estic intentant ensenyar-li a ser un bon vianant i ara ell es pensa que si es fa policia podrà fer el que li doni la gana quan vulgui.

Intentar educar els nens sobre les normes de circulació no es també feina dels cossos de seguretat? 

Com pots imaginar estic molt enfadada per aquest tema. "

Segueixo amb preocupació moltes noticies en les que proliferen de manera alarmant cassos d'abús d'autoritat, prepotència i fatxederia per part dels Mossos d'Esquadra.
Creia que estava consevuda com una policia europea, democratica, al servei del ciutada i lliure del "tics dictatorials" que sovintegen als altres cossos de seguretat depenents del Govern Espanyol.
Potser els convindria recordar el significat de l'uniforme de gala del cos, o sinó per què creuen que duen espardenyes, només "fashion"?
O els haurien d'obligar a dur la inscripció de duen els cotxe patrulla de Nova York, "to serve and protect", per servir i protegir.


Com deia un personatge de còmic d'un dibuixant argentí exiliat a Catalunya: "la policía está para protegernos pero quién nos protege de ella?" FICCIONARIO. Altuna, Horacio. Norma Ed.

Bona nit i tapa't.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Home, és que quan et be la gana així de prop i tens un forat a l'estomac si que és pot considerar urgència !! :P

Els Mossos venien amb una aura de polícia moderna que trencava amb els abusos de les altres forces de l'ordre, i encara que moltes vegades ha estat així, també és cert que cada cop més es donen cassos com el que denuncies.

Potser si que estaria be que els posesin als cotxes la versió catalana del "to protect and server"

L'escrivà En Teobald ha dit...

Com sempre hi ha policiesque en comptes de servir al poble el que haurien de fer és estar a la garjola. En totes les professions hi ha delinqüents i en aquesta, per desgràcia nostra, encara més. Impresentables. A mi també m'ha passat casos d'aquests conduint fins i tot i gairebé tenint un accident amb la Policia Nasional i fins i tot algún cop amb la Guardia Siví... tot plegat impresentable.