divendres, de setembre 01, 2006

Una de Japonès_2 (els dies de la setmana)

Avui és divendres i pels catalans comença el "cap de setmana", per la resta del món el "fi de setmana". Pels japonesos comença el Shumatsu (festa setmanal).
Vaig llegir fa poc, en el llibre del Professor Ben-Ami Shillony (article del 20 de juliol), que els japonesos del segle XIX no feien vacances, i menys festa setmanal. Sembla ser que el costum de fer festa un dia a la setmana és una tradició hebrea, de fet una imposició religiosa, l'obligació de dedicar un dia a lloar déu.
Els japonesos, segons Ben-Ami, feien festa quan no tenien feina. Per això és normal, que actualment, totes les botigues treballin tot el cap de setmana. No és tant fruit d'una economia liberal com de la seva pròpia tradició.

Fa uns tres anys en un viatge per Tunísia, el guia àrab un musulmà "descregut" ens va dir que els musulmans va triar el divendres com a dia sant per diferenciar-se dels jueus i els cristians que festejaven el dissabte i el diumenge, respectivament. Segons sembla els romans també tenien un dia per dedicar-lo als deus ,en el seu cas el Dijous.

Parlant dels dies de la setmana sabreu que els noms en català són romans i que volen dir noms de déu, tret del Dissabte, que és el Sàbat, o el diumenge de es el "dia del Senyor". Els altres noms són Dilluns (Juno, la lluna), Dimarts (Mart), Dimecres (Mercuri), Dijous (Júpiter), Divendres (Venus). Aquest noms coincideixen amb els planetes del nostre sistema. No he comprovat però segons els guia tunesí, el Diumenge era el dia d'Apolo el sol i el Dissabte Saturn.
L'actual setmana japonesa es basa en la nostra, així els dies de la setmana són:


nichi-youbi (diumenge), sol
getsu-youbi (dilluns), lluna
ka-youbi (dimarts), foc
sui-youbi (dimecres), aigua
moku-youbi (dijous), arbre
kin-youbi (divendres), metall
do-youbi (dissabte), terra
Val a dir que "youbi" vol dir dia. Els alguns dels kanjis també l'utilitzen per nomenar els planetes del nostre sistema.

Així Getsu (lluna), Ka (foc) es Mart, Sui (aigua) es Mercuri, Moku (arbre) es Júpiter, Kin (metall) es venus, les excepcions son Do (terra) s'utilitza per Saturn (cosa que vindria a afirmar el que deia el guia tunesí), i el Sol, que té un kanji diferent com a planeta.

Per cert els mesos es diuen "tsuki", que també vol dir lluna, cosa que fa suposar que els japonesos igual que els jueus tenien un calendari lunar i no solar com els romans.

Gaudiu del Kin-youbi, el dia de Venus, deesa del amor.