divendres, de desembre 01, 2006

Inemuri, la becaina japonesa

El japonès és un idioma on les paraules estrangeres s'escriuen amb una grafia especial, uns caràcters anomenats "katakana". Això va molt bé per diferenciar si un mot és autòcton o manllevat d'un altre llengua.
Hi ha mots que expliquen molt la cultura del país, aquest es el cas de la "becaina" o 'migdiada", si en tenim mot propi és que aquesta és un costum cultural. Els anglesos, per exemple, no acostumaven a fer migdiades i per això utilitzen la paraula castellana "siesta".
Al Japó, creiem que no fan becaines, a part de la Misae, la mare del Shin-chan, "el monstre de les migdiades". Des de Catalunya tenim un visió d'una societat japonesa estressada que va sempre amb el "pitu a cul", a corre cuita, és cert.
Per això aprofitem qualsevol lloc per fer una capcinada, en japonès Inemuri, si hi ha paraula, és que hi ha tradició, oi?
Jo sóc dels que, aprofitant les dues hores de trajecte en tren aprofito per, mentre escolto la ràdio, fer una bona dormida.
Esta comprovat que al migdia fer 15 minuts de descans ajuda a recuperar forces per la resta de la jornada, el president Pujol els feia.
Aquesta és una tradició que els anglosaxons i els escandinaus menyspreaven titllant-nos de mandrosos mediterranis, als qui la practicàvem. Peró, ai senyor! Ara resulta que està de moda, i que als EEUU hi ha centres on pots fer capcinadetes a ben dinat.
Us deixo amb uns exemples de Inemuri que he trobat.

Al tren, asseguts o drets, tot si val...



Els missatgers o els vigilants d'obres...


A la universitat, o a l'estació de tren...


A la feina, o al zoo...

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ara m'ha vingut a la memòria que a un dels llibres d'en Michael Moore comença a fer repàs de totes les coses que va fer el sr. Bush només ser president, i va explicar també que aquest era addicte a fer una migdiada de 15-20 minuts després de dinar. Al final del text diu alguna cosa com "d'on treus forces per a fer tot això, George, serà de les migdiades ?"

La veritat és que tenir al sr. Bush com abanderat de les migdiades al món anglosaó no és gaire positiu!! Per sort, quan els anglesos venen a casa nostra les assimilen prou ràpid.

David JB ha dit...

Uohh uohh Misae, el monstre del cul xD sempre està dormint ella.

No entenc com es pot dormir de peu, com la que surt a la foto aquesta que has posat d'una noia al metro dormint, jo no podria, segut és clar, de fet ho faig, ahir mateix, que gairebé em passo la meva estació.

tobuushi ha dit...

jo m'he passat un parell de vegades d'estacio, per culpa de la PSP