dilluns, d’agost 09, 2010

El bombardeig de Hirasuka

Els dies 16 i 17 de juliol de 1945 la ciutat de Hiratsuka va patir un raid aèri dels americans, mala sort, perquè un mes desprès la guerra s'havia acabat.
Avui en dia encara no sabem perquè es va triar Hiratsuka i no altres ciutats veïnes de les mateixes característiques, potser l'atzar o el fet que la ciutat s'escampa obertament damunt d'una plana del maresme. És cert que hi han i hi havien fàbriques militars, com la Yokohama Tyres, una fàbrica d'avions de la Nissan, i un arsenal naval, però les bombes es van centrar sobre la població civil, i deixant les fàbriques pràticament intactes, afectant un 5% de l'arsenal i un 10% de Nissan al segon raid, els polígons industrials de la ciutat abans i avui es situen a l'extra-radi.
Hiratsuka va ser l'única ciutat de la comarca que Shonan atacada per les bombes.

Aquesta imatge pertany a l'exercit americà, mostra l'evaluació danys que es va fer després del raid, actualment la imatge encara es troba als EUA i ha estat publicada aquesta setmana per periòdic municipal "The Hiratsuka Newsletter" núm. 916.
El punt blau indica la situació actual de casa nostra, el vermell l'escola de la Shikibu i el verd l'estació de trens.

En aquest mapa hi ha ressaltades les zones més afectades pel les bombes. Entre els 16 i 17 138 bombarders B-29 vain deixar caure 1163 tones, unes 447.000 bombes incendiàries, cal recordar que les cases japoneses són de fusta i que era l'estiu.

L'actual ciutat té una població de 260.000 hab l'any 1945 hi vivien 54.000, a conseqüències del raid i dels incendis posteriors van perdre la vida 338 persones i  35.336 van quedar ferides.

El mapa de danys comparat amb la ciutat actual. Us heu fixat que les fabriques són al mateix lloc i que no les van tocar?  En veure que havien fracassat van tornar a bombardejar la ciutat el 13 d'Agost, però aquest cop les fàbriques ja havien estat evacuades, el resultat del segon bombardeig només va aconseguir matar un 60 nens que restaven als polígons fent neteja. Tot un èxit militar de l'Oncle Sam.

Un dibuix fet pel senyor Yamaguchi, supervivent dels bombardejos quan tenia 12 anys.

Un altre dibuix contemporani als fets.

Una imatge de la ciutat després dels raids.